WelkomOver mijCentering® voor volwassenenBegeleiding aan kinderenAgendaFavoriete linksNeem contact opTe Huur
Kristel Geers
Centering® Practitioner / Klinisch Psychologe
Agenda
MINDFULNESS - TRAINING met Dirk Vieren
Dirk begeleidt je doorheen het acht weken programma. De training start op dinsdag 8 mei en dit van 19u - 22 mei. De sessies gaan elke week door op dinsdag avond. De laatste sessie vindt plaats op dinsdag 27 juni.
Voor meer info over Dirk en de mindfulness training: klik op deze link. 
 

Volgende workshops / bijscholingen worden op geregelde tijdstippen georganiseerd.
  1. Slaaptraining voor mensen met chronische slapeloosheid
  2. Relaxatie training
  3. Kinderyoga
  4. Sherborne bewegingspedagogie

Slaaptraining:

Zo’n tien procent van de algemene bevolking lijdt aan chronische slapeloosheid, terwijl één derde van de bevolking geregeld slechte nachten ondervindt.
Uit de Belgische gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat zo’n 30% van de bevolking slaapproblemen ervaart, waarbij vrouwen meer dan mannen.

Wat het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen betreft, blijft België nog steeds de koploper qua globaal gebruik:
in de periode 2006-2008 gebruikten we gemiddeld 15% meer slaap- en kalmeermiddelen dan de tweede in de rij (Frankrijk), drie maal meer dan Groot Brittannië, Nederland en Duitsland en vijf keer meer dan Noorwegen.

 

Langdurig slecht slapen heeft een negatieve impact op je levenskwaliteit en verhoogt je risico op allerhande gezondheidsproblemen.  Hoewel bij langdurige slapeloosheid vaak slaapmedicatie wordt voorgeschreven, is de behandeling van eerste keus een kortdurende slaaptraining. Uit onderzoek blijkt dat de inslaaptijd, het aantal keren wakker 's nachts, de duur van waak na inslapen, de slaapkwaliteit en de totale slaaptijd in positieve zin beïnvloed wordt ( Riemann en Perlis, 2009). De effecten zijn vergelijkbaar of beter dan die van slaapmedicatie.

De slaaptraining bestaat uit een intake  gevolgd door 6 sessies en kan zowel individueel doorlopen worden als in een kleine groep. 

VOOR WIE:

Je hebt moeite met inslapen en doorslapen.
Je bent vroeger wakker dan gewenst.
Je voelt je overdag moe, hebt problemen met aandacht, concentratie en geheugen.
Je voelt je prikkelbaar en hebt stemmingsproblemen, of je vertoont gedragsmoeilijkheden : hyperactiviteit, impulsiviteit, agressiviteit.
Je toont weinig initiatief.
Je maakt je zorgen over of bent ontevreden over je slaap.

WAT MAG JE INHOUDELIJK VERWACHTEN?


1) Informatie en Slaaphygiëne: er wordt informatie geboden omtrent slapen, het slaapmechanisme en een aantal slaaphygiëne regels.
2) Ontspanning: Effect van ons fysiek / mentaal / emotioneel leven op ons slaapgedrag. We gaan praktisch aan de slag met relaxatie en ontspanning en gebruiken lichaamsgerichte technieken als belangrijke toegangspoort. 
3) We doorbreken een aantal slaapgewoontes ( dit vergt wel enige motivatie en doorzetting van de deelnemers!)
4) We gaan aan de slag met gedachten die heersen en je leert je piekeren aan te pakken.


AGENDA slaaptraining:

2016-2017 Momenteel gaat een slaaptraject door te Souldance Moorsele. Je hebt de keuze uit diverse ingrediënten. Een volledig pakket bestaat uit een info avond over slaap, een relaxatietraining en individuele sessies. Elk onderdeel kan ook apart gevolgd worden. Voor meer info zie: www.souldance.be

Ook in 2017 kan je terecht in Souldance voor een aanbod Slaaptraining ( in combinatie met Relaxatietraining en Piekertraining)

Ook in de praktijk te Brugge kan je terecht met slaapgerelateerde hulpvragen.


Relaxatie training:

Relaxatie is een vorm van ontspanning, gebaseerd op degelijke en wetenschappelijk bewezen methodes. Je wordt telkens binnen diverse actieve en passieve ontspanningsoefeningen en methodes begeleid. Deze oefeningen kan je naast de sessies makkelijk inzetten tijdens je dagdagelijks doen en laten. Even kiezen om te stoppen met waar je ook mee bezig bent, is zorgen voor jezelf en geeft je lichaam en geest de kans op adem te komen.

Voor de training zie: www.souldance.be

Ook te Brugge kun je terecht voor een relaxatietraining, alleen of met enkele vriend(en)(innen).

Mei 2017 - Relaxatie reeks te Brugge

op 03/05/2017 - 10/05/2017 - 17/05/2016 - 31/05/2017 ben je welkom voor de relaxatie avonden.
Een reeks van 4 avonden waarbij je het helende effect van relaxatie ontdekt. Telkens van 19u - 21u
Kostprijs voor de reeks : 80 euro
Voorzie makkelijk zittende kledij, breng pantoffels en eventueel een dekentje en kussen mee.

Sherborne:

Wat is Sherborne:

Sherborne is een bewegingsmethode waarbij ontwikkeling, ervaring, lichaamsbewustzijn en bewustwording gestimuleerd wordt. Via opdrachten en stimulansen ervaar je je bewegingsmogelijkheden, je tempo, je persoonlijke ruimte,  ervaar je jezelf op verschillende manieren in contact met anderen, maar word je ook uitgedaagd naar nieuwe bewegingsmogelijkheden, naar het ontdekken van eigen krachten, te oefenen, tot rust te komen.
Sherborne is actief bezig zijn en dit op diverse dimensies, fysiek, mentaal, emotioneel, relationeel.

De bewegingssessies zijn een gelegenheid om zich terug te leren thuisvoelen in het eigen lichaam en om terug aansluiting en erkenning te vinden bij andere personen, aldus Veronica Sherborne, grondlegster van de methodiek.
Sommige dingen leer je niet via gesproken of geschreven kennis, maar door ze te doen, te ondervinden, te ervaren en te voelen in de praktijk. (Prof. Dr. G. Loots, uit DAEMS, J., Missinne, T., BONTINCK, I., JAMINE, B.,GOETHALS, V., VAN RENTERGHEM, M., (2012) Sherborne Bewegingspedagogiek, ontwikkelingsstimulerend bewegen, Abimo uitgeverij.)

Tijdens Sherborne sessies wordt geen extra materiaal gebruikt. De ruimte, jezelf, de ander, de begeleider zijn de voornaamste ingrediënten. Geen prestaties, geen groots vertoon met toeters en bellen, geen falen of slagen. Enkel je fantastische zelf met je mogelijkheden en je, soms nog ongekende, potentieel.

Sherborne voor ouder en kind:

Sherborne voor ouder en kind, ook bekend als knuffelturnen wordt momenteel graag opgenomen in het programma van vele afdelingen van de Gezinsbond en ervaart een groeiend succes.

Deze sessies zijn volgens de bewegingsmethodiek van V. Sherborne opgebouwd en hebben naast hun motorische doel ook belangrijke sociaal - emotionele doelen zowel bij ouder als bij kind. Er is ruimte voor actief bewegen, afgewisseld met rust brengende activiteiten.
Spelender en bewegingsgewijs wordt de band tussen (groot)ouder en kind hechter, leert het kind zijn of haar eigen kracht kennen en hierop te vertrouwen, leert het kind op een gezonde manier te vertrouwen op anderen, leert de ouder loslaten, ...

Bedoeling is dus dat een ouder, grootouder, tante, ... samen met het kindje gaat Sherbornen. Geen schrik, je hoeft helemaal niet lenig te zijn of moeilijke oefeningen te doen, het gaat immers niet over het product maar over het proces van het bewegen.
Binnen de kleine, veilige groepjes heerst er steeds een gemoedelijke, plezante sfeer. 

Sherborne voor ouder en kind is bewegen, beleven en genieten. Tijdens de sessies staan succes, zelfontplooiing en het onderlinge contact centraal.


Vaak gestelde vragen:

  *Mijn kind kan helemaal niet tot rust komen, zal hij of zij de groep niet storen?

Door het speelse en actieve karakter worden kinderen voortdurend uitgedaagd nieuwe dingen te proberen. Ze kunnen net die kracht inzetten tijdens een knuffelturn sessie, want ze kunnen een bron van inspiratie zijn binnen bewegingsmogelijkheden

* Ik ben niet lenig en heb vaak rugpijn, kan het geen kwaad?

Tijdens de Sherborne is het de bedoeling dat je ook als ouder er wat aan hebt en niet dat je als pijnlijder terug naar huis vertrekt. Daarom worden oplossingen gezocht om het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Is zitten op de grond een probleem, dan zorgen we voor een stoel, zijn bepaalde oefeningen niet haalbaar, dan zorgen we voor een alternatief. Belangrijk is dat je je eigen grens kent en deze respecteert.

* Wat als mijn kind niet meedoet?

Dat kan, kinderen hebben soms tijd nodig om alles goed te observeren en in zich op te nemen. De beweging gebeurt op dat moment vooral vanbinnen. Binnen de sherborne worden kinderen niet geforceerd om te moeten deelnemen. Binnen respectvolle grenzen leert het kind zichzelf zijn en op zijn of haar tempo deel te nemen
.

Momenteel kunt u terecht voor sherborne sessies, 1 maal per maand  te Moorsele zie  www.souldance.be.

Ook kunt u voor uw vereniging sherborne sessies aanvragen.
Voor vragen of inschrijving, mail of bel gerust - steeds berichtje inspreken aub - naar:
kristel.geers@telenet.be of 0474/491462


WelkomOver mijCentering® voor volwassenenBegeleiding aan kinderenAgendaFavoriete linksNeem contact opTe Huur